Loading...
  • William

    William "Doc" Pearson Community Center

  • William

    William "Doc" Pearson Community Center

  • William

    William "Doc" Pearson Community Center

  • William

    William "Doc" Pearson Community Center

William "Doc" Pearson Community Center

Las Vegas, Nevada
2007

 

The project was a collaboration between Clark County Real Property Management and the Urban League of Las Vegas (who will lease and operate the facility).  The building program includes a children’s activity room, teen room, computer classrooms, multi-purpose rooms with kitchen, dance and fitness rooms, and an activity room for seniors as well as an NCAA regulation gymnasium and outdoor running track.  A clerestory window was designed to run the entire length of the linear spine, or “mall area”, which provides an abundance of natural daylight to the interior circulation spine.  The roof appears to float while providing an open and airy interior space.  The building was constructed with durable materials such as, concrete masonry units, steel studs and EIFS, metal façade panels and an epoxy floor to handle the high-use abuse from the young users.  The 90% cost estimate revealed a $200,000 budget overage.  Our team quickly went to work with Clark County to determine value engineering strategies that would reduce construction cost without diminishing design integrity.  Initially, the high ceiling over the “linear spine” was covered with painted gypsum board.  Costs were reduced by $250,000 by simply eliminating the gypsum board ceiling and exposing the metal decking (see photo below).

NOTE: Dwayne completed this project while an Associate with DPS.  Dwayne’s role was Project Manager and Design Architect.